Autoritatile de reglementare europene solicita reguli pentru domeniul cripto valabile pe teritoriul intregii uniuni

Doua dintre cele mai importante autoritati europene de reglementare au solicitat separat reguli pentru criptomonede si ICO-uri care sa se aplice la nivel european.

Prima a fost Autoritatea Bancara Europeana (EBA), aceasta fiind o agentie de reglementare a UE. EBA a cerut Comisiei Europene să analizeze daca sunt necesare norme unitare pentru criptomonede in intreaga uniune.

Intr-un raport publicat marti, EBA sustine ca activitatile care implica active cripto nu intra in prezent sub incidenta legilor financiare existente ale UE. Aceste activitati sunt considerate „extrem de riscante“. Tocmai de aceea este nevoie de reguli adecvate care, odata puse in aplicare, sa protejeze investitorii.

In consecinta, EBA a solicitat Comisiei sa efectueze o analiza “cuprinzatoare”. Scopul acesteia este de a determina ce masuri ar putea fi necesare la nivelul UE.

Adam Farkas, directorul executiv al EBA, a explicat intr-o declaratie:„Avertismentele EBA pentru investitori si institutii cu privire la monedele virtuale raman valabile. EBA invita Comisia Europeana sa evalueze daca sunt necesare masuri de reglementare care sa conduca la un tratament unitar al cripto-activelor in toate tarile membre. EBA continua sa monitorizeze evolutia pietei din perspectiva prudentiala si a protectiei investitorilor”.

De asemenea, EBA a propus Comisiei sa ia in considerare recomandarile care urmează sa fie emise in iunie de catre Grupul de Actiune Financiara (Financial Action Task Force – FATF). FATF este o institutie importanta, ei fiind la nivel mondial organizmul de prevenire si control al activitatilor de spalare a banilor

Este de asteptat ca FATF sa publice un set de recomandari privind reglementarea internationala a criptomonedelor care sa acopere activitatea platformelor de schimb, a furnizorilor de portofele digitale, dar si ofertele initiale de monede (ICO).

Intre timp, pe parcursul lui 2019, EBA a declarat ca va lua o serie de masuri pentru monitorizarea sectorului cripto. Cateva exemple in acest sens sunt: dezvoltarea unui model comun de monitorizare a activitatilor cripto, evaluarea practicilor in ceea ce priveste reclamele din industrie, determinarea tratamentului detinerilor sau expunerilor bancilor la activele cripto si multe altele.

Autoritatea europeană pentru valori mobiliare si piete de capital (ESMA) este o alta agentie de reglementare din blocul economic european. Ei au publicat, de asemenea, un raport privind activele cripto si ICO-urile. Acest raport cuprinde recomandari pentru Comisia Europeana, Consiliu si Parlament referitor la normele existente care ar putea fi aplicate activelor cripto.

In mod special, unele active cripto ar putea intra sub incidenta cadrului financiar MiFID al UE, fiind clasificate drept instrumente financiare.

Steven Maijoor, presedintele ESMA, a declarat:

„Studiul nostru a subliniat faptul ca unele cripto-active se pot califica drept instrumente financiare sub incidenta prevederilor MiFID. In cazul acesta s-ar aplica setul complet de reguli financiare ale UE. Cu toate acestea, pentru ca normele existente nu au fost proiectate avand in vedere aceste instrumente, autoritatile nationale se confrunta cu multiple probleme in interpretarea cerintelor existente si anumite cerinte nu sunt adaptate caracteristicilor specifice cripto-activelor”.

O alta categorie de active cripto nu ar intra sub incidenta MiFID. Totusi, acestea ar trebui sa respecte in continuare normele de combatere a spalarii banilor. In plus, informarea investitorilor in legatura cu riscul investiei ar trebui sa fie, de asemenea, pusa in aplicare.

Maijoor a concluzionat ca “pentru a avea conditii de concurenta echitabile si pentru a asigura o protectie adecvata a investitorilor in UE, consideram ca lacunele si problemele identificate ar fi cel mai bine sa fie abordate la nivel european”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *