Sapte importante tari din Uniunea Europeana pariaza pe blockchain

Pe 4 decembrie, 7 dintre tarile UE in frunte cu Malta si Franta au creat un grup intitulat “Mediterranean Seven”.

Scopul acestui grup este incurajarea si promovarea utilizarii tehnologiei blockchain. In lunile urmatoare, cele 7 tari (Franta, Italia, Spania, Malta, Cipru, Portugalia si Spania) vor lucra impreuna la punerea in aplicare a tehnologiei blockchain in educatie, transport, mobilitate, transport maritim, registru funciar, relatii cu clientii, contabilitate si sanatate.

Declaratia obtinuta de Financial Times prevede urmatoarele:

“Acest lucru poate rezulta nu numai in consolidarea serviciilor de guvernare electronica, ci si in cresterea transparentei si reducerea sarcinilor administrative, imbunatatirea colectarii taxelor vamale si imbunatatirea accesului la informatiile publice”.

Cum va afecta aceasta initiativa piata cripto?

Binance, cea mai mare platforma de schimb de criptomonede din lume, si-a relocat sediul in Malta tocmai pentru ca a fost intotdeauna o companie vizionara si deschisa fata de initiativele de reglementare a activelor digitale si a tehnologiei blockchain.

Malta este cunoscuta pentru ca a adoptat un cadru de reglementare flexibil si practic pentru industria blockchain si cripto. Acesta este principalul argument care a determinat companii importante din domeniu sa migreze pe insula mediteraneana in ultimele 11 luni.

Implicarea Maltei in aceasta initiativa ar putea avea ca rezultat un efect pozitiv asupra intregului sector cripto european. Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca asocierea cu Malta demonstreaza in mod indirect aprobarea celorlalte sase tari pentru masurile luate deja de Malta pentru stimularea cresterii pietei locale de criptomonede.

Efectul dezbaterilor si declaratiilor din cadrul ultimului summit G20

Formarea aliantei celor “Sapte Mediteraneeni” urmeaza recomandarilor venite din partea G20. G20 este un forum al oficialilor guvernamentali care reprezinta 20 dintre cele mai mari economii din lume. In ceea ce priveste industria cripto, rolul sau va fi acela de a monitoriza si de a recomanda masuri de reglementare a pietei cripto si a criptomonedelor ca fiind o noua clasa de active.

Ministrul maltez pentru inovare, Silvio Schembri, care a jucat un rol vital in transformarea Maltei in “Insula Blockchain”, a declarat urmatoarele:

“Malta este prima jurisdictie din lume care ofera un mediu de reglementare complet pentru toate aplicatiile tehnologiei blockchain. Nu suntem interesati doar de criptomonede”.

Blockchain este tehnologia din spatele criptomonedelor. Dar, protocoalele blockchain deschise nu pot rula fara sisteme de motivare, iar acestea sunt criptomonedele. Acestea nu pot functiona unul fara celalalt. Daca o retea blockchain functioneaza fara un activ nativ, aceasta poate face acest lucru doar daca structura sa este centralizata. Grupul meditereanean exploreaza potentialul tehnologiei blockchain. De asemenea, cele sapte tari vor incepe sa o integreze in diferite domenii ale economiei europene. Activele digitale native ar putea sa fie una dintre aplicatiile tehnologiei in mod firesc si in consecinta. Natiunile europene ar putea integra cadre de reglementare mai practice care se refera la noua clasa de active.

Procesul este foarte rapid si bine pus in practica. Astfel, in luna septembrie, Franta a aprobat deja o reglementare privind ofertele initiale de moneda (ICO) pentru a deveni primul hub al Europei pentru ICO-uri. In acel moment, ministrul francez al finantelor, Bruno Le Maire, a dat o declaratie. El a spus ca guvernul spera ca noul cadru juridic pentru ICO-uri va atrage investitori din intreaga lume.

Luptele europene

In ciuda marilor eforturi ale mai multor natiuni europene, cum ar fi Marea Britanie si Malta, Europa se lupta inca de cativa ani pentru a concura cu Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud, Singapore si Elvetia.

Volumul tranzactiilor de schimb de criptomonede pe piata mondiala este puternic concentrat in trei tari. Acestea sunt SUA, Japonia si Coreea de Sud. Din acest motiv, majoritatea afacerilor legate de blockchain s-au mutat in Japonia si Singapore in ultimul an.

Majoritatea pietelor europene regionale cripto raman in mod semnificativ mai slabe in comparatie cu Asia si SUA. Exceptiile sunt Elvetia si Malta.

Ca atare, “Mediterranean Seven” ar putea afecta piata cripto prin dinamizarea ecosistemului cripto si blockchain, in cazul in care autoritatile de reglementare incep sa ofere un mediu prietenos pentru startupuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *